Lääketieteellisiin yliopistoihin pääseminen voi olla stressaavaa ja aikaa vievää. Jokaisella yliopistolla on erilaiset sisäänpääsykäytännöt – vaikka useimmilla kouluilla on kirjalliset valintakokeet, on myös lääketieteellisiä tiedekuntia, jotka tekevät valinnat lukion arvosanojen, SAT:n, opintojen ulkopuolisen toiminnan jne. perusteella. Tarkastelemme seuraavaksi niitä yliopistoja, joihin pääsemiseksi sinun ei tarvitse suorittaa valintakoetta. Useimmissa näissä hakemusmaksu on alle 100 €.
Riga Stradinsin yliopisto, Latvia – Riga Stradinsin yliopisto tarjoaa yleislääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmat englanniksi kansainvälisille opiskelijoille. Sisäänottoja on kaksi (syys- ja helmikuussa), mikä on poikkeuksellista Euroopassa. Hakijoiden on toimitettava englannin kielen taitotodistukset, 2 suosituskirjettä, motivaatiokirje ja lukion akateemiset asiakirjat. Tärkeintä on biologian, kemian, matematiikan ja kemian hyvät tai erinomaiset arvosanat. Vähimmäisarvosanana vaaditaan 70 %. Oppilaat voivat toimittaa myös kielitodistuksen lukion todistuksen sijasta. Hakemusmaksu on 100 € ja tulokset julkistetaan 1. heinäkuuta jälkeen (syyskuun sisäänotto) tai 1. joulukuuta jälkeen (helmikuun sisäänotto). Akateemiset asiakirjat on käännettävä englanniksi.
Lääketieteellinen yliopisto Szczecinissä, Puola – toimitettavana asiakirjana on kielitodistus (tarkat tiedot kielitodistuksen tasosta näät osoitteesta https://www.pum.edu.pl/english/admissions-office/application-requirements/english-proficiency-certificates). Lisäksi lukion biologian, kemian, matematiikan ja fysiikan arvosanat (jos sinulta löytyy kaikki 4, kaksi parasta arvosanaa otetaan huomioon). Ne on oltava suoritettuna tietyllä tasolla – tarkat tiedot saat osoitteesta: https://www.pum.edu.pl/english/admissions-office/application-requirements/educational-criteria Saksasta tulevien hakijoiden lukion keskiarvon on oltava yli 2,7.
Lähde: https://www.pum.edu.pl/english/admissions-office/application-requirements
Lääketieteellinen yliopisto Bialystokissa, Puola – valinnat suoritetaan (A) virallisen lukion todistuksen/kypsyysnäytteen/ ja hakijapyynnön perusteella, muiden todistusten arvosanojen (SAT II -ainekokeet tai muut valmistumisen jälkeiset yliopistokurssit) perusteella sekä (B) suullisen haastattelun perusteella. Hakijalla tulee olla positiiviset arvosanat kahdesta neljästä seuraavasta aineesta: biologia, kemia, fysiikka ja matematiikka. Suullinen haastattelu keskittyy hakijan motivaatioon, mieltymykseen lääketieteen ammattiin sekä englannin kielen osaamiseen. Tarjolla on yleislääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmat.
Lähde: https://www.umb.edu.pl/en/s,8982/Admission_requirements
Nicolaus Copernicus yliopisto Collegium Medicumin Bydgoszczissa, Puola – Ei valintakoetta, ainoastaan rekrytointihaastattelu. Haastattelu sisältää luonnontieteiden ja eksaktien tieteiden (biologia, kemia, fysiikka) tuntemusta koskevia lukiotasoisia kysymyksiä sekä kysymyksiä liittyen motivaatioon opiskella lääketiedettä. Sen tarkoituksena on myös tarkistaa hakijan englannin kielen taito. Haastattelun voi tarvittaessa tehdä verkossa. Haastatteluaiheita löytyy myös yliopiston verkkosivuilta. Kiinnostavaa on, että hakuaika tähän yliopistoon päättyy syyskuun puolivälissä. Tarjolla on yleislääketieteen koulutusohjelma.
Lähde: https://study.cm.umk.pl/medicine-left/admission.html
Kielcen Jan Kochanowski -yliopisto, Puola – https://www.mdkielce.edu.pl/admissions-1-1/general-requirements – Valinnat tehdään lukion todistuksen arvosanojen perusteella (opintosuoritusote). Paikkoja on tarjolla vain 50. Biologian, kemian, matematiikan ja fysiikan arvosanat otetaan huomioon. Yliopisto tarjoaa yleislääketieteen koulutusohjelman englanniksi.
Lääketieteellinen yliopisto Lublinissa – Jos hakija on valmistunut lukiosta jossakin EU-, OECD- tai EFTA -maassa tai hänellä on kansainvälinen ylioppilastutkinto (IB) tai eurooppalainen tutkintotodistus (EB), hän ei tee valintakoetta Lublinin lääketieteelliseen yliopistoon. Arviointi suoritetaan ylioppilastutkinnon, toisen asteen loppukokeen tai yliopistoarvosanojen perusteella. Pääsyvaatimuksena on biologia ja kaksi ainetta seuraavista: kemia, matematiikka ja fysiikka lääketieteessä ja hammaslääketieteessä tai biologiassa.
Muiden maiden opiskelijoiden on suoritettava valintakoe.
Lähde: https://www.umlub.pl/en/candidates/admission-requirements-and-procedures/
Liettuan terveystieteiden yliopisto – valintakokeesta on vapautettu hakijat, joilla on tietty määrä pisteitä tai prosentteja. Lisätietoja löydät sivulta: https://lsmuni.lt/fi/activities/degree-studies/admission/exemptions-from-entrance-exam. Kansainvälisille opiskelijoille tarjotaan yleislääketieteen ja hammaslääketieteen koulutusohjelmat.
Lähde: https://lsmuni.lt/en/activities/degree-studies/admission/application-procedure/
Yhteenveto
Suurin osa Euroopan lääketieteellisistä kouluista edellyttää valintakokeen suorittamista. Tämä voi olla ongelmallista opiskelijoille, jotka haluavat hakea useisiin yliopistoihin, mutta eri koulujen valmennusmateriaalit ovat erilaisia (esimerkiksi Slovakiassa kysymyspankissa on 1200 kysymystä Kosicessa ja 1400 Bratislavassa, mikä vaatii useita viikkoja intensiivistä valmistautumista).
Euroopassa on monia kouluja, jotka voivat hyväksyä sisään toimitettujen akateemisten asiakirjojen tai aiemman koulutuksen perusteella. Suosittelen harkitsemaan näiden yliopistojen pitämistä varavaihtoehtona, varsinkin jos ensisijainen tavoitteesi on opiskella eri yliopistossa.