...

Lähtöpaketti Lääkikseen Latviassa – Riga Stradins University

Kerro hieman itsestäsi ja missä opiskelet nyt?

Moi, olen Anika Tampereelta. Opiskelen Riga Stradins Universityssä ( RSU) 5:llä vuodella Englanniksi.

Miksi päätit hakea juuri kyseiseen yliopistoon ja opiskella tätä tutkintoa? 

Olin pienestä pitäen halunnut opiskella lääkiksessä ja muutamat tuttavani olivat opiskelleet RSU:ssa, joten päätin hakea tänne lukion valmistumisen jälkeen.

Hyväksytäänkö tutkinto Latviasta Suomessa valmistumisen jälkeen?

Tutkinnon saa hyväksyttyä Suomessa valmistumisen jälkeen valviran kautta.

Miten hakuprosessi toimii? Vinkkejä hakua varten?

RSU:hun voi hakea kaksi kertaa vuodessa, missä molemmissa hauissa otetaan noin 250 opiskelijaa Lääketieteen tutkintoon. Aikaisemmat tutkinnot tulee kääntää kääntäjällä Englannin kielelle. RSU:ssa ei ole pääsykoetta, vaan sen sijaan katsotaan lukio & Ylioppilas todistusta. Tarvitset, myös motivaatiokirjeen missä kerrot miksi haluat opiskella lääketiedettä ja juuri sinut tulisi valita. Motivaatiokirjeen lisäksi tarvitaan suosittelukirje, missä käytännössä opettaja,entinen pomo yms. suosittelee koululle miksi olisit hyvä valinta tähän tutkintoon.

Mitä tutkintoja yliopistosi tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille ja kuinka paljon tutkinnot maksavat?

RSU tarjoaa Englanninkielisiä tutkintoja muun muassa Lääketieteelliseen (6v), hampaalle ( 5v) & Bisnekseen (3v) paikanpäällä.

Tutkintojen hinnat:

Lääkis: 12000 euroa / Vuodessa
Hammaslääkis: 14000-15000 euroa / Vuodessa
Business: 2800 euroa / Vuodessa

Minkälainen koulutuksen laatu on?

Professorit opettavat aiheet hyvin ja antavat apua aina tarvittaessa. Useat professorit ovat opiskelleet ja opettaneet omia aiheitaan kymmeniä vuosia, mikä myös näkyy opetuksen laadussa.

Mitkä ovat helpoimmat ja vaikeimmat aiheet sinulle?

Koin Mikrobiologian vaikeimpana aiheena johtuen varmaan kuinka laajat opiskeluaiheet olivat kurssilla. Helpoimpana aineena koin Anatomian, koska se tuntui itselleni luontevalta ja mielenkiintoiselta.

Minkälaiset ovat yliopiston tilat ja luentosalit?

Yliopiston luentosalit & luokat ovat isoja, joissa on tilaa seurata tunteja & luentoja hyvin. Itse olen tykännyt yliopiston ruokalasta paljon, siellä on paljon eri vaihtoehtoja mistä valita & ruoka on hyvää. Kirjasto on myös hyvin rauhallinen ja menen usein sinne opiskelemaan, jos haluan opiskella koulussa. Yliopiston päärakennuksesta, missä sijaitsee suuri osa tunneista kolmanteen vuoteen asti löytyy kirjasto, iso ruokala, ja luentosalit. Anatomian tunteja varten yliopisto käyttää erillistä rakennusta mikä on omistettu anatomian opiskeluja varten “Anatomicum”. Anatomicum sisältää kaikki tarvittavat materiaalit ja mallit anatomian opiskeluun ja anatomicumin vierestä löytyy RSU:n anatomian museo, missä voi käydä tutustumassa aina vapaa ajalla.

Onko kansainvälisille opiskelijoille järjestöjä tai organisaatioita?

Suomalaisille opiskelijoille löytyy RISLO ryhmä, mikä järjestää erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

Mistä kaikkialta luokkakaverisi ovat kotoisin?

Luokkalaiseni ovat suurimmaksi osin Saksalaisia, sekä Ruotsista & Suomesta. Luokkia on yhteensä noin 20:tä ja luokkien koot ovat 10-15 henkilöä.

Minkälaiset asumismahdollisuudet ovat ja miten löytää asunto?

Yliopiston vastapäätä on mahdollisuus vuokrata asunto, RSU Student Hostel. Sieltä voi vuokrata jaettavan huoneen tai oman huoneen itselleen. Asuntola on uusi ja monet muuttavat sinne opiskelujen alussa, myöhemmin voi esimerkiksi jos kiinnostaa vuokrata asunnon yksityiseltä keskustasta. Yliopsito tarjoaa myös omia asuntoloitaan muissa sijainneissa, jotka ovat myös aika lähellä Yliopistoa. Asuntolan hinta riippuu vähän minkä tyyppisen huoneen haluaa, mutta noin. 250-500 euroa kuukaudessa, mihin kuuluu netti, sähkö, vesi yms.

Tästä voi käydä katsomassa Yliopiston omia asuntoloita: https://www.rsu.lv/en/rsu-student-hostels

Jos haluaa vuokrata asunnon yksityiseltä niin https://www.ss.lv/ru/real-estate/flats/ on hyvä sivusto etsiä vuokra- asuntoja

Minkälaiseen budjettiin on hyvä varautua Latviassa?

Latviassa asuminen on halvempaa, kuin Suomessa. Vuokran lisäksi on hyvä varata noin. 250-400 euroa kuukautta kohden elämiseen, plus ulkona syöminen ja juhliminen yms ( 50-200 euroa) Opiskelujen alussa hankin Anatomian Sobotta kirjasarjan mikä maksoi käytettynä 100 euroa, jota voin suositella kyllä hankittavaksi. Suurin osa koulu materiaaleista on digitaalisena ja en ole Sobotan lisäksi hankkinut muita kirjoja fyysisenä.

Minkälaisia aktiviteetteja opiskelijoille löytyy?

Latviassa on hyvät kuntosali mahdollisuudet ympäri Riikaa. Latviassa voi harrastaa paljon eri aktiviteetteja ja itse tykkään käydä jurmalassa kävelemässä meren rannalla minne pääsee junalla kätevästi. Netistä löytää myös helposti jos etsii jotain tiettyä aktiviteettia, mitä haluaisi tehdä.

Suositteletko muita hakemaan yliopistoosi?

Suosittelen kyllä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan ulkomailla RSU:ta, itse en ole katunut päätöstäni opiskella RSU:ssa RSU on hyvin kansainvälinen, mistä olen löytänyt hyviä kavereita ja olen nauttinut opetuksen hyvästä laadusta mikä on, myös näkynyt kesätöissä osaamisena.

Mitkä ovat uramahdollisuudet valmistumisen jälkeen?

Valmistumisen jälkeen aion todennäköisesti työskennellä muutaman vuoden & sen jälkeen miettiä jos haluan erikoistua suomessa

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä yleislääkärinä tai vaikka erikoistua.