Kerro hieman itsestäsi ja missä opiskelet nyt?
Hei, Olen Aleksi, 23-vuotias ja olen Tampereelta kotoisin. Tällä hetkellä opiskelen Lääketiedettä Englanninkielellä, University of Latviassa ( Lu:ssa) Riiassa, Latvian pääkaupungissa toisella vuodella.
Miksi päätit hakea juuri kyseiseen yliopistoon ja opiskella tätä tutkintoa?
Tiesin, että en halua käyttää aikaa hakea Suomen lääkikseen, koska se veisi paljon aikaa ja saman ajan voisin käyttää opiskelemalla itse tutkintoa muualla Euroopassa. Päädyin hakemaan LU:hun tutkiessani paljon Euroopassa olevia Lääkiksiä ja olin kuullut paljon hyvää LU:sta. Monet Lääkikset Euroopassa olivat hyviä vaihtoehtoja mutta päädyin LU:hun, koska tänne on hyvät lentoyhteydet Tampereelta & Helsingistä. Parhaimmillaan pääsen lentämään 10 eurolla Helsinkiin.
Latviassa on kaksi Englanninkielistä lääkistä LU & Riga stradins University ( RSU) , valitsin LU:n, koska yliopisto vaikutti uudemmalta ja se oli hieman halvempi, kuin RSU. Olin aina kiinnostunut hyvinvoinnista ja olen suorittanut auktorisoidun personal trainer koulutuksen. Sen jälkeen halusin opiskella vielä lisää ja Lääketiede tuntui oikealta vaihtoehdolta.
Hyväksytäänkö tutkinto Latviasta Suomessa valmistumisen jälkeen?
Itse olen palaamassa Suomeen tutkinnon suorittamisen jälkeen ja tutkinnon suoritettua tutkinto hyväksytään Valviralta ja sen kautta saa luvan harjoittaa Suomessa, opintojen jälkeen.
Miten hakuprosessi toimii? vinkkejä hakua varten?
Mielestäni haku Lu:hun oli aika yksinkertainen loppujen lopuksi ja sain apua koulusta aina tarvittaessa hakua varten.
Että, pystyi hakemaan tarvitsin Ylioppilastodistuksen ja Cum laude approbatur minimissään, sen jälkeen yliopisto pisteyttää lukion arvosanoista Biologiasta (40%), Kemiasta ( 40% ) ja Englannista ( 20% ) Tai vaihtoehtoisesti tiedeaineet (80%) , Englanti ( 20%) jos opiskelija ei ole esimerkiksi opiskellut kemiaa tai biologiaa.
Sen jälkeen minulla oli haastattelu etänä, missä juttelimme miksi olin kiinnostunut lääkiksestä, miten aion maksaa tutkinnon ja muita motivaatioon liittyviä asioita lähinnä.
Omat koulutodistukset piti kääntää kääntäjällä ja sen jälkeen lähettää koululle, muistaakseni maksoin kääntäjästä vajaan 100 euroa. Suosittelen aloittamaan hakuprosessin mahdollisimman pian, sillä itselläni tuli aika kiire lopusssa saada kaikki tarvittavat dokumentit ajoissa ennen viimeistä päivää.
Mistä itse tykkäsin hausta oli, että LU:ssa ei ole sisäänpääsy kokeita, kuten monissa muissa yliopistoissa. Alla olevasta linkistä voi käydä katsomassa tarkemmin hausta ja yliopiston sivuja. https://www.lu.lv/en/admission/study-programmes/professional-study-programmes/medicine/
Mitä tutkintoja yliopistosi tarjoaa kansainvälisille opiskelijoille ja kuinka paljon tutkinnot maksavat?
LU tarjoaa paljon eri mahdollisuuksia opiskella Englannin kielellä, kuten esimerkiksi bisnestä, Hammaslääketiedettä ja Lääketiedettä. Tutkintojen hinnat vaihtelevat riippuen tutkinnosta, esimerkiksi Business tutkinto maksaa vuodessa noin 3000 euroa & Lääketiede maksaa noin 10000 euroa vuodessa.
Minkälainen koulutuksen laatu on?
Mielestäni opettajat ovat mukavia ja päteviä. Sanoisin, että yllätyksenä tuli miten täällä opettajia & professoreita kunnioitetaan paljon enemmän, kuin Suomessa. Tietysti niinkuin Suomessakin jotkut opettajat ovat mukavampia, kuin toiset, mutta yleisesti ottaen opetuksen laatu on tosi hyvä ja professoreiden kanssa tulee hyvin juttuun.
Mitkä ovat helpoimmat ja vaikeimmat aiheet sinulle?
Mielestäni helpoin aihe oli Lääketieteellinen historia, sillä se ei vaatinut paljon opiskelua ja aiheet olivat aika yksinkertaisia. Vaikein aihe on ehdottomasti ollut itselleni Histologia, johtuen varmaan siitä, että en ymmärtänyt alussa kuinka vaikea Histologia on aiheena. Histologian kanssa on joutunut ehdottomasti käyttämään eniten aikaa muihin aineisiin verrattuna.
Minkälaiset ovat yliopiston tilat ja luentosalit?
Suurin osa tunneista on Yliopiston uudella rakennuksella, joka on tosi uuden näköinen ja hyväkuntoinen. Yliopistolla on kahdessa eri rakennuksessa kirjasto, päärakennuksella ja keskustassa. Yleisesti päärakennus, jossa suurin osa luennoista ja tunneista on, on ollut auki 24/7h mutta sähkökriisistä johtuen on koulu mennyt nykyään illalla kiinni.
Koululla on myös ruokala missä voi syödää ihan hyvää ruokaa noin 4-6 eurolla, toki on myös eväs automaatteja mistä voi napata jotain pientä mukaan vaikka luennolle.
Jotkut tunnit on järjestetty etänä, kuten anatomiassa luennot on etänä ja sitten käytännön tunnit luokassa, missä käydään fyysisesti läpi aiheen aiheita.
Onko kansainvälisille opiskelijoille järjestöjä tai organisaatioita?
Latviassa on Suomalais järjestö Suomesta tuleville opiskelijoille, Rislo mikä järjestää erilaisia tapahtumia ympäri lukuvuoden. Järjestöön ilmoittautuminen on helppoa ja maksaa noin 20e per lukuvuosi.
Mistä kaikkialta luokkakaverisi ovat kotoisin?
Minun luokka on aika kansainvälinen, meillä on Suomesta, Aasiasta, Lähi-Idästä ja Euroopasta opiskelijoita. Luokkia on yhteensä 4 Lääketieteen kansainvälisille opiskelijoille ja ryhmäkoot ovat noin 15 henkilöä per luokka.
Minkälaiset asumismahdollisuudet ovat ja miten löytää asunto?
Riiassa on paljon eri vaihtoehtoja, missä asua. Yliopiston päärakennuksen vastapäätä on avattu uusi opiskelija asuntola Shed, mikä on hyväkuntoinen ja kätevä. Sieltä voi hakea huonetta asuntolan nettisivuilta, huoneet maksavat 450-600 euron välistä, sisältäen vesi,sähkö ja muut kulut.
Yliopisto, myös tarjoaa asuntoloita Shedin lisäksi mutta, mitä olen nähnyt ja kuullut niin ne eivät ole hirveän hyväkuntoisia. Monet kuitenkin vuokraavat asunnon ss.lv sivulta, mikä on vähänkuin tori.fi
Latviassa kannattaa pitää mielessä, kun vuokraat asunnon että vuokran hinta ei yleensä sisällä “Utilities” mihin kuuluu sähkö,vesi ja lämmitys. Jos vuokraat asunnon keskustasta niin riippuen asunnon koosta, yhteensä tulee maksamaan 400-700e. Kannattaa aina kysyä vuokranantajalta edellisen asujan “Utility bills” niin näkee kuinka paljon vuokran hintaan tulee extraa.
Monien vuokranantajien kanssa voi kysyä esim videota asunnosta, niin ei tarvitse vuokrata asuntoa ilman, että on nähnyt kunnolla asunnon. Monet myös ekan vuoden jälkeen muuttavat 2-3 henkilön porukassa isompaan asuntoon, mikä tulee usein halvemmaksi, kuin vuokraisi yksin asunnon keskustasta.
Alla olevista linkeistä voi käydä katsomassa eri vaihtoehtoja vuokra asunnoista ja asuntoloista.
https://shedcoliving.com/riga/
https://www.ss.lv/lv/real-estate/flats/riga/
https://youthments.com/
Minkälaiseen budjettiin on hyvä varautua Latviassa?
Latviassa elinkustannukset ovat hieman pienemmät, kuin Suomessa. Suurin osa koulu materiaaleista on netissä, joten kirjoihin ei kulu paljon rahaa ja kirjastosta löytyy, jos haluaa lisämateriaaleja. itse en ole vielä joutunut ostanut yhtään kirjaa. Ruoka on halvempaa, esim ulkona syöminen maksaa 5-12e riippuen käykö kebabilla vai vähän hienommassa paikassa.
Ruokaan kuluu noin 200-400e kk plus ulkona syöminen.
Matkustuskustannuksiin menee noin 15 euroa per kuukausi. Tiivistettynä täällä pärjää kyllä hyvin pienellä, mutta riippuu aina vähän miten käyttää rahaa loppupeleissä.
Minkälaisia aktiviteetteja opiskelijoille löytyy?
Yliopisto tarjoaa paljon eri aktiviteettejä, kuten jalkapalloa,koripalloa yms.
Rigassa voi käytännössä harrastaa mitä tahansa mitä Suomessakin, esim hyväkuntoisia kuntosaleja löytyy paljon 15-30e/kk. Rigasta on myös helppo lähteä esimerkiksi päivä reissuun Tallinnaan tai tutustumaan latvian muihin kaupunkeihin bussilla, parilla kympillä.
Suositteletko muita hakemaan yliopistoosi?
Suosittelen kyllä kaikkia hakemaan LU:hun ketkä ovat kiinnostuneita opiskelemaan ulkomailla. Professorit ovat päteviä ja koulutuksen laatu on erittäin hyvä.
Tervetuloa vaan!
Mitkä ovat uramahdollisuudet valmistumisen jälkeen?
Tutkinnon suoritettua on mahdollista työskennellä esim terveyskeskuksissa tai sairaalassa, sekä halutessa erikoistua Suomessa.